Tipografie Targu Mures

SFATURI CLIENTI

Formatul finit al unui document, este dimensiunea reală a unui material tipărit ce rămâne după ce asupra acestuia au fost efectuate toate operaţiile de finisare cerute de client ( tăiere, ştanţare, fălţuire etc.) .

Dimensiunea finală al unui produs tipărit se împarte în două categorii:

 - Formatul Finit Închis

 - Formatul Finit Deschis

Formatul Finit Închis:

Este formatul final al unei lucrări, ce rezultă în urma aplicării tuturor metodelor de finisare ce se resfrâng asupra formatului final (tăiere/ştanţare, fălţuire/biguire, capsare/broşare)

Formatul Finit Deschis :

Este formatul final al unei lucrări, ce rezultă în urma proceduri de tăiere/ştanţare, dar nu i s-au aplicat procedurile de finisare ulterioara, ce se resfrâng asupra formatului final. ( fălţuire/biguire, capsare/broşare).

Exemplu:

Un pliant ce urmează să aibă formatul final  A4 cu 4 pagini , va fi tipărit in formatul A3+, tăiat la A3 şi apoi fălţuit la A4.

Deci

 - Formatul Finit Deschis al lucrării este A3

 - Formatul Finit Închis al lucrării este A4

 - Formatul final 4 pagini A4.

 

Când un element grafic sau text atinge marginea formatului finit al unui document de tipar, apare riscul apariţiei imperfec-ţiunilor de-a lungul procesului de tipărire şi finisare al unui document. Această porţiune între formatul finit al lucrării se numeşte BLEED IN, şi vă recomandăm să-l realizaţi între 3 şi 5 mm.

 Când un element grafic atinge marginea formatului finit al unui document de tipar, acesta trebuie prelungit în afara formatului finit, pentru a reduce riscul apariţiei imperfecţiunilor de-a lungul procesului de tipărire şi finisare al unui document. Această porţiune ce depăşeşte formatul finit al lucrării se numeşte BLEED OUT şi vă recomandăm să-l realizaţi între 2 şi 5 mm.

 

Crop Marks-urile (semnele de tăiere) sunt acele linii ( pot fi linii simple sau în formă de cruce), plasate în colţurile pagini ce arată pe unde urmează a fi tăiată o lucrare.

 

 Crop Marks-urile (semnele de tăiere) pot fi desenate manual sau aplicate automat de marea majoritate a programelor de Desktop Publishing (DTP).

 

Sistemul de Tipar Offset funcţionează pe baza paletei de culori C M Y K (CYAN, MAGENTA, YELLOW, BLACK).

 

 Din acest motiv vă rugăm, ca atunci când trimiteţi un document pentru a fi tipărit, să vă asiguraţi că acesta este realizat în această gamă de culori şi nu în alta (RGB, LAB, etc.). Dacă nu reuşiţi dumneavoastră, le vom transforma noi, dar fără a ne asuma responsabilitatea rezultatului final, după procesul de tipărire.

 

 Pe lângă gama de culori C M Y K, în Tiparul Offset, mai sunt acceptate şi culorile tip PANTONE. Aceste culori sunt standardizate. La sediul tipografiei noastre dispunem de catalogul PANTONE FORMULA GUIDE care vă va îndruma şi vă va arăta diferenţa vizulă a celor 1114 culori tip Pantone, pe diferite suporturi de tipar ( mat şi lucios), făcându-vă mult mai uşoară misiunea de a alege sau nu o culoare în lucrările dumneavoastră.

 Este de preferat să salvaţi imaginile pentru tipar în format .tif sau .eps (pentru a nu pierde din calitate).

 

Rezoluţia optimă a unui document de tipar este de 300 ppi/dpi. Pozele la o rezoluţie mult mai mare de 300 de dpi nu face decât să îngreuneze lucrul cu acel fişier.

 

Atingerea rezoluţiei de printare nu se face artificial. Adică nu se ia o poză de pe internet, şi se modifică rezoluţia de la 72 la 300 de dpi.

 

Această rezoluţie se aplică numai în cazul pozelor (de tip tiff, jpg, bitmap).În cazul graficii de tip vectorial, termenul de rezoluţie nu se aplică, deoarece grafica vectorială poate fi scalată după bunul plac, calitatea ei rămănând identică.

 

 

Specialiştii noştri verifică fiecare document ce urmează a fi tipărit, din punctul de vedere al unor criterii bine stabilite. Dacă vom descoperii nereguli în privinţa FORMATULUI FINIT (deschis sau inchis), realizarea BLEED-ului, realizarea Crop Marks-urilor, componenţa paletei coloristice a unui document, privinţa REZOLUŢIEI optime de tipar a unui document, realizarea OVERPRINT-ului şi nerespectarea cerintelor noastre de mai sus, vă vom contacta şi vă vom cere să remediaţi problemele semnalate de noi. Dacă modificările necesare realizării lucrării în condiţii grafice şi calitative optime se vor efectua de noi, vă vom trimite via e-mail sau vă vom invita la sediul nostru pentru a obţine de la dumneavoastra BUNUL DE TIPAR.

Altfel, nu ne vom asuma nici un fel de responsabilitate, asupra calităţtii finale a lucrării.

Acest website foloseste cookie-uri. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Consultă: Termeni și condiții

Powered by: Black Design